Cognitieve ontwikkeling kleuter 4 jaar tot 6 jaar

De cognitieve ontwikkeling van een kleuter is in volle gang. De kleuter heeft inmiddels een woordenschat van een paar duizend verschillende woorden. Hij gebruikt verschillende zinnen om iets duidelijk te maken en te vertellen. De kleuter verwacht wel dat men goed naar hem luistert en dat dingen met hem besproken worden. Hij laat zijn mening luid en duidelijk horen.

De motoriek van de kleuter gaat erg vooruit. Hij kan al hinkelen, touwtje springen en misschien zelfs al zonder zijwieltjes fietsen. Daarnaast kan het kind ook al met mes en vork eten, zichzelf wassen en zijn eigen naam schrijven.
Bepaald soort speelgoed is erg geschikt om kinderen van deze leeftijd ontdekkingen te laten doen over snelheid, zwaartekracht en taal. Denk hierbij aan auto's op een helling, een knikkerbaan, of prentenboekverhalen. Ook memorie of spelletjes op de computer kunnen goed zijn voor de denkontwikkeling.

+ De motoriek wordt in deze periode sterk verfijnt. Het is goed om dit nog extra te oefenen met de kleuter door middel van bijvoorbeeld uitdagende kleurplaten.
+ Het jonge kind is nog erg ongeremd. Het beste is om ze niet teveel bij te sturen en hen vrij te laten spelen.
+ Ga ook een samen met het kind achter de computer zitten. Samen een spelletje doen of een prentenboekje bekijken, zorgt ervoor dat de kleuter meer verstand krijgt van de werking van de computer. Deze vaardigheden zal hij in zijn schooltijd nog vaak nodig hebben.


Cognitieve ontwikkeling peuter 2 jaar tot 3 jaar

Tussen de 2 en de 3 jaar van cognitieve ontwikkeling begint de peuter gewetensvorming te krijgen. Hij begrijpt waarom sommige dingen niet mogen, maar … Meer →


Cognitieve ontwikkeling baby 4-6 maand

Een baby leert nu oorzaken en gevolgen te herkennen en te onderscheiden. De baby leert dat wanneer hij huilt er iemand komt kijken. Ook leert het kind… Meer →


Taalontwikkeling kind

Taalontwikkeling: Kinderen ontwikkelen hun taal door het praten met anderen. Ze leren nieuwe woorden en formuleringen te gebruiken. Wanneer een kind n… Meer →